Niet in het boek, wél op Stotteraars.nl:

Kort interview: positief psycholoog Robert Haringsma aan het woord

Positief psycholoog Robert Haringsma is coach en trainer op het gebied van zelfvertrouwen, productiviteit en communicatieve vaardigheden. Hij is ondernemer en oprichter van het in Amsterdam gevestigde Instituut voor Positieve Psychologie (IvPP). Robert stottert al zijn hele leven, maar laat het stotteren zijn geluk niet in de weg staan. Zelfvertrouwen is zijn sleutelwoord.

Op Valentijnsdag 2012 verschijnt zijn nieuwe boek: Vergroot je zelfvertrouwen (onder andere verkrijgbaar bij Managementboek.nl en Cosmox.nl). Hoe ervaart Robert zijn stotteren? En welke tips heeft hij om beter te kunnen omgaan met deze in zijn beleving vervelende, vermoeiende handicap?

“Voor zover ik weet stotter ik al mijn hele leven. Het is wel eens een tijdje ‘over’ geweest, maar eigenlijk weet ik niet beter dan dat ik stotter. Een oorzaak daarvan kan ik niet aanwijzen. Ik denk dat ik van nature ietwat stotter en nog meer ga stotteren omdat ik dit wil voorkomen. Dat is volgens mij ook de heersende theorie over de oorzaak van stotteren. Ik onderschrijf die theorie in mijn persoonlijke geval volledig.

Kleine dip
Van mijn stotteren heb ik nooit bijzonder veel last gehad. Ik stotter gemakkelijk, maar desondanks doe ik eigenlijk alles. Zo heb ik bijvoorbeeld telefonische verkoop gedaan, ben ik docent geweest en deed ik aan toneel.

Bij de start van mijn professionele carrière heb ik echter wel een kleine dip gehad toen ik een werkgever trof die van mening was dat ik met mijn stotteren moest stoppen. Ik begreep, en begrijp nog steeds, zijn bezorgdheid. Maar helaas had het een tegengesteld effect: ik begon juist steeds meer te hakkelen. Tegenwoordig ben ik zelfstandig ondernemer. Ik merk nu aan cliënten dat het hen weinig uitmaakt dat ik af en toe wat haper. Daardoor is mijn stotteren veel minder erg geworden.

In mijn huidige werk speelt het dus nauwelijks een rol. Tijdens het kennismakingsgesprek leg ik uit dat ik stotter, en dat is het eigenlijk. Bij trainingen ben ik op een slechte dag soms wel vermoeid als ik langer dan een uur moet praten, maar dat is geen onoverkomelijk punt. De kern van de zaak is dat ik het geen groot probleem vind dat ik stotter en dat anderen het ook geen probleem lijken te vinden. Wellicht hebben beide iets met elkaar te maken?

In de sociale omgang met mensen heb ik vrijwel geen negatieve ervaringen met stotteren. Ik werd er vroeger nooit mee gepest en ook nu is het in gesprekken nauwelijks een issue. Wel is er altijd een zekere schaamte als ik iemand moet aanspreken die ik niet ken, maar ik doe mijn uiterste best om me daardoor niet te laten tegenhouden in wat ik doe.

Niemand is perfect
Om het spreken te verbeteren, heb ik verschillende therapieën gevolgd. Deze hebben geholpen, al ging het stotteren daardoor niet weg. Wel hebben ze me in moeilijke of spannende situaties handvatten gegeven, zodat ik beter met mijn stotteren kan omgaan. Binnenkort ga ik weer een therapie volgen, bij het Hausdörfer-instituut Voor Natuurlijk Spreken, omdat ik er altijd voor open sta om nog minder te gaan stotteren.

Het stotteren staat mijn geluk niet in de weg. Om dat te kunnen bereiken, heb ik veel gehad aan mijn eigen onderzoek naar zelfvertrouwen. Daarvan heb ik opgestoken dat niemand perfect is en dat je ondanks die imperfecties wel van jezelf kunt houden. Als je dat doet, zullen andere mensen vanzelf volgen. Laat je in geen geval wijsmaken dat je iets niet kunt omdat je stottert.

Kijk of je voorbeelden kunt vinden van mensen die ook stotteren en toch het door jou beoogde beroep uitoefenen. Het zal je verbazen: elk type beroep wordt óók door een stotteraar uitgeoefend. Van verkoper tot docent, van directeur tot marktkoopman. Het is een vervelende, vermoeiende handicap. Maar de praktische implicaties zijn zo groot als jij die zelf maakt.”

Online bestellen met korting? Klik op het boek

Lees meer over stotteren en stotteraars

Wat bezielt stotteraars? Het spraakmakende boek ‘Vervelend dat ik stotter, maar niets te vertellen hebben is nog vervelender’ van Richard Heeres bevat onthullende interviews met bekende en minder bekende stotteraars. En zestien boeiende stotterportretten van stotteraars, zoals Sanne Hans, Erben Wennemars, Herman Finkers en Elvis Presley.

Klik hier om het boek te bestellen

Advertenties