Niet in het boek, wél op Stotteraars.nl:

Kort interview: freelance netwerkspecialist Bart van den Berg (1970) aan het woord
‘Ik ben 41 jaar, getrouwd, vader van twee zoons van 8 en 6 jaar, freelance netwerkspecialist en woonachtig in Nijmegen. Daarnaast ben ik een stotteraar. Stotteren doe ik volgens mij al mijn hele leven.

In de loop der jaren heb ik diverse keren stottertherapie gevolgd. Tegen het einde van de laatste therapie, zo’n acht jaar geleden, ben ik als onderdeel van die therapie mijn verhaal gaan vertellen aan tweedejaarsstudenten Logopedie van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN). Aanvankelijk bij kleine groepjes thuis, later in klaslokalen en uiteindelijk als officieel gastdocent in de grote collegezalen van de HAN.

Over mijn lippen
Ook op een andere wijze ben ik bezig geweest met mijn stotteren. De afgelopen zeven jaar was ik regionaal voorlichter bij de Nederlandse Federatie Stotteren (NFS). In deze hoedanigheid heb ik af en toe presentaties gegeven op hogescholen, zoals voor pabostudenten. Dat deed ik samen met een stottertherapeute. Verder heb ik samen met onder anderen Maartje Borghuis gewerkt aan de film “Over mijn lippen”, een korte film over stotteren vanuit een muzikale en kunstzinnige benadering. Deze film werd in 2005 genomineerd voor een Gouden Kalf.

Online bestellen met korting? Klik op het boek

De ontdekking
Langzamerhand ben ik mijn stotteren gaan accepteren. Hiermee ben ik steeds opener en actiever naar buiten getreden. Ik merkte dat deze benadering veel respect en bewondering oogstte. Het stotteren kreeg een plaats naast al mijn andere talenten en vaardigheden; het stond me niet langer in de weg.

Ik voelde dat ik meer kon doen met deze “ontdekking”, wellicht kon ik presentaties of gastcolleges gaan geven. Mede vanwege het bereiken van de midlevensleeftijd van 40 jaar – waar sta ik nu, wat wil ik nog? – ontstond de drang om dit idee en deze wens serieus te gaan uitwerken tot een product om de markt mee op te kunnen gaan.

BBARTT
Mijn eigen ultieme doel is dat ik als spreker BBARTT overal betaalde lezingen kan gaan geven. Ik kan dan geld verdienen met mijn stotteren: stotteren als letterlijk handelsmerk… Gebaseerd op mijn eigen proces en ervaringen heb ik een stappenplan gemaakt voor hoe je van je zwakte je kracht kunt maken. Dit stappenplan, dat ik “Azperaties” heb genoemd, is bedoeld voor iedereen die voelt dat een zwakte of beperking hem of haar in de weg staat. Mijn doel is om anderen verder op weg te kunnen helpen in hun leven en loopbaan.

Azperaties
De naam van het stappenplan “Azperaties” is een woordspeling op de afkorting A.Z.P.E.:

1. Accepteer
Je accepteert je beperking. Deze mag er zijn van jezelf. Je relativeert de beperking en zet die naast al die andere kenmerken en kwaliteiten die je hebt.

2. Zet het neer
Door het omgaan met je beperking heb je specifieke vaardigheden opgebouwd: maak deze actief zichtbaar voor de buitenwereld. Daardoor zul je respect krijgen.

3. Profileer
Ontwikkel die vaardigheden en onderscheid je daarmee van andere mensen. Zodoende vind je een toepassing voor jouw unieke talent.

4. Excelleer
Werk dit nog verder uit, maar dan op een professionele wijze: ga ermee de markt op en vraag er geld voor. Word bekend en beroemd.’

Jouw stotterverhaal op Stotteraars.nl? Klik hier voor meer informatie

Stotteraars.nl: mede mogelijk gemaakt door Demosthenes

Advertenties