Niet in het boek, wél op Stotteraars.nl:


Kort interview: mbo-studente Jacolien Soer (1994) aan het woord

‘Mijn stotteren is al op jonge leeftijd begonnen. Toen ik 2 jaar was, werd mijn zusje geboren. Ineens was ik geen enig kind meer. Vermoedelijk ben ik door die nieuwe situatie gaan stotteren. Mijn zusje en ouders zijn altijd goed met mijn spraakbeperking omgegaan. Ze zijn eraan gewend en accepteren het gewoon. Fijn is dat.

Naar adem happen
Thuis stotter ik op dezelfde manier als op school of tijdens mijn bijbaantje bij een chrysantenkwekerij. Soms hoor je wel eens dat stotteraars thuis beter of juist minder goed spreken, maar voor mij maakt het geen verschil waar ik ben. Echt last van blokkades heb ik niet. Het zijn vooral veel hapertjes die het voor mij moeilijk maken om vloeiend te kunnen spreken. Een enkele keer, als ik er echt niet uit kom, krijg ik het benauwd. Dan moet ik naar adem happen. Dat is erg vervelend.

Pestkoppen
Op het voortgezet onderwijs ben ik flink gepest omdat ik stotterde. Tijdens spreekbeurten en presentaties lachten klasgenoten me uit, en ze hebben mijn gestotter zelfs opgenomen op hun mobiele telefoon. Dat vond ik natuurlijk niet leuk, maar ik ben gewoon doorgegaan met mijn spreekbeurt. Na de tijd heb ik het mijn leraar verteld, die heeft de pestkoppen goed aangepakt. Nu ik eerstejaarsstudent MBO Verpleegkunde (niveau 4) ben, is het pesten op school voorbij. Mijn medestudenten gaan er volwassen mee om en zijn juist nieuwsgierig naar het stotteren.

Online bestellen met korting? Klik op het boek

Logopedie en SpeechEasy
Ik stotter vooral in situaties die nieuw voor me zijn, als ik een presentatie moet houden of iets moet voorlezen en als ik moe ben. Dankzij logopedie ken ik trucjes om ook dan zo goed mogelijk te blijven spreken. Bij logopedie oefen ik veel met voorlezen. Ook doe ik met mijn logopedist spelletjes met spreken, vooral om langzamer te leren spreken. Daarnaast heb ik een SpeechEasy, een apparaatje dat me helpt om vlotter uit mijn woorden te komen.

Hyves-pagina
Een tijdje geleden ben ik een Hyves-pagina over stotteren begonnen: http://info-over-stotteren.hyves.nl. Ik vind het namelijk heel fijn en leuk om andere stotteraars te helpen. Ook mensen die bijvoorbeeld een werkstuk over stotteren maken, kunnen lid worden van deze Hyves!’

Jouw stotterverhaal op Stotteraars.nl? Klik hier voor meer informatie

Stotteraars.nl: mede mogelijk gemaakt door Demosthenes

Advertenties