Niet in het boek, wél op Stotteraars.nl:

Kort interview: HBO-juriste Lotte Klene (1983) aan het woord

‘Hoewel ik tegenwoordig minder stotter dan toen ik jonger was, blijft het een uitdaging om mezelf te laten zien en creatief te zijn. Ik heb gemerkt dat ik van mijn zwakke punt juist een heel sterk punt kan maken. Juist omdat ik vroeger zwaar stotterde, ben ik nu een krachtig en sterk persoon geworden. Ik kan nu genieten van de mensen om me heen, want ik weet hoe het voelt om geen vrienden te hebben.

Een stem krijgen

Was ik geen stotteraar geweest, dan had ik bijvoorbeeld nooit de kans gekregen om in het radioprogramma van Giel Beelen op Radio 3FM een interview te geven. En dan was ik ook mijn vriend Jeroen niet tegengekomen en geen bestuurslid van Wajongers Centraal geweest, een functie die vanwege mijn hbo-achtergrond en levenservaring prima bij me past. Ik vind het een eer om ervoor te zorgen dat gehandicapten en mensen met een chronische ziekte een “stem” krijgen en dat deze doelgroep gehoord wordt. Uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk dat is.

Online bestellen met korting? Klik op het boek

De hele wereld aankunnen

Al op jongere leeftijd wilde ik mensen ondersteunen, informeren en adviseren. Ik ambieerde een sociaal beroep. Van mijn stottertherapeute kreeg ik echter te horen dat ik mijn stotteren maar moest accepteren en zo’n soort beroep beter kon vergeten. Dat kon ik niet. Tijdens mijn opleiding HBO-Rechten moest ik ontzettend vechten, gelukkig heb ik veel aan de Wet gelijke behandeling gehad. Ik was gedurende mijn studie zo met communicatie bezig dat ik zelfs hoge cijfers haalde voor mijn mondelinge toetsen.

Na mijn hbo-opleiding ben ik verder gaan studeren aan een universiteit. In die tijd ben ik in contact gekomen met het Hausdörfer-Instituut. De reguliere weg had ik al gevolgd, nu was ik toe aan iets nieuws. Bij het Hausdörfer-Instituut was ik van harte welkom, het boek Door de nacht naar het licht (1933) van Oscar Hausdörfer had me enorm geraakt. Ik kreeg de kans om de basiscursus te volgen. Binnen één week voelde ik me anders, had ik andere gedachten en kon ik de hele wereld aan. Ik begon anders naar mijn eigen leven te kijken en ging beseffen dat de wereld voor me openstond. Alles was weer mogelijk.’

Jouw stotterverhaal op Stotteraars.nl? Klik hier voor meer informatie

Advertenties