Niet in het boek, wél op Stotteraars.nl:

Kort interview: secretaresse Dora Krabman (1955) aan het woord

‘Voor zover ik me kan herinneren stotter ik sinds mijn vijfde. De vermoedelijke aanleiding was een bezoekje aan de huisarts, omdat ik mijn enkel had verzwikt. Ik was erg bang voor een dokter en begon te haperen. Daarom ging ik, toen ik zeven jaar was, wekelijks naar een logopediste. Van haar moest ik woorden en letters nazeggen, met als doel om beter te leren spreken.

Op school was ik altijd gespannen voor een mondelinge beurt of overhoring. Het stotteren bepaalde mijn studiekeuze. Werken in het onderwijs trok me wel, maar leek me niet haalbaar. Ik werd administratief medewerker. Tegenwoordig ben ik secretaresse bij een adviesbureau.

Stottertherapieën

Natuurlijk wilde ik van mijn stotteren afkomen. Om die reden ben ik diverse therapieën gaan volgen. In de jaren zeventig was dat een therapie waarbij werd uitgegaan van acceptatie en ontspanning. Daardoor slaagde ik erin het stotteren beter te accepteren en verkreeg ik enige theoretische kennis over het stotterprobleem. Bovendien leerde ik een spreektechniek gebruiken. Nadeel van spreektechnieken is echter dat het effect daarvan van korte duur is; na een therapie verval je vaak gauw weer in je oude stotterpatroon.

Een andere therapie richtte zich vooral op de ademhaling. Het spreken ging beter zolang ik de methode toepaste, maar ik vond het moeilijk om dat vol te houden. Bovendien mócht je niet stotteren. Het gevolg van deze “eis” was dat ik steeds minder sprak, omdat mijn spreekangst toenam. Uiteindelijk was ik zo gedesillusioneerd dat ik niet meer naar een oplossing voor mijn probleem ging zoeken.

Bestellen? Klik op dit boek

Hausdörfer-methode

Bij toeval las ik tweeënhalf jaar geleden iets over de Hausdörfer-methode. Reden voor mij om de website www.hausdorfer.eu te bezoeken. Grondlegger van deze methode is Oscar Hausdörfer. Begin twintigste eeuw al ontdekte hij wat stotteren is en wat de spreekwet is. Iemand die stottert probeert iets te doen wat hij niet kan: woorden en letters willen uitspreken.

Al op de eerste dag van de vierdaagse basiscursus maakte ik kennis met deze spreekwet. Spreken is niets anders dan klanken maken; er bestaan geen woorden en letters. Dit was volkomen nieuw voor mij, en toch ook weer zo logisch. De Hausdörfer-methode leert je geen techniek aan, maar stimuleert het natuurlijk spreken. Iets wat je al kunt, hoef je immers niet meer te leren. Als je alleen bent, stotter je toch ook niet?

Na jaren waarin mijn stotterprobleem voor mij onbespreekbaar was, kan ik er nu open over praten. Iets wat ik mijn leven lang heb proberen te vermijden, ga ik nu niet meer uit de weg. Ik kan zeggen wat ik wil zeggen.’

Jouw stotterverhaal op Stotteraars.nl? Klik hier voor meer informatie

Stotteraars.nl: mede mogelijk gemaakt door Demosthenes

Advertenties