Bitter op Twitter: negatieve tweets over stotteraar Typhoon

typhoondwddDe succesvolle rapper Typhoon was gisteren te gast bij De Wereld Draait Door (DWDD). Met presentator Matthijs van Nieuwkerk sprak hij over een incident dat afgelopen zomer plaatsvond: Typhoon werd door de politie staande gehouden omdat hij als donkere man in een dure auto reed. Die combinatie zou volgens de politie niet in de haak zijn.

Typhoon schreef over dit voorval op zijn Facebookpagina en zwengelde daarmee de discussie over etnisch profileren door de politie opnieuw aan.

Spraaktechnisch profileren

Typhoon is donker en rijdt in een mooie bolide. So what? Ook stottert Typhoon. What’s the big deal? Voor sommige twitteraars is dat laatste echter blijkbaar nogal een halszaak. Hun respect voor een talentvolle, weldenkende rapper die de moed heeft om ondanks zijn spraakbeperking te spreken in een veelbekeken televisieprogramma als DWDD nadert het nulpunt, getuige bijvoorbeeld de volgende tweets:

 

typhoon-negatief1

 

typhoon-negatief3

 

Imperfecties

Deze twitteraars (die overigens niet veel bijval krijgen op Twitter) hadden wél tijd om tijdens het interview met Typhoon op hun smartphone bittere tweets te tikken, maar géén tijd om op een respectvolle wijze te luisteren naar iemand die een beladen verhaal vertelt en toevallig stottert. Over imperfecties gesproken… Sjanteren op Twitter is geen nieuw fenomeen, maar het blijft vervelend en daarom het aanstippen waard.

Stotteren en humor gaan doorgaans wel goed samen. Twitter is niet uitsluitend een beerput vol negatieve berichten:

 

typhoon-grappig

 

Gelukkig is ook op sociale media sprake van sociale controle. Als mensen het daar verbaal te bont maken, worden ze door collega-twitteraars nog weleens op de tikkende vingers getikt. De volgende tweet zegt in dit verband alles:

 

typhoon-positief

 

Een stotterportret van Typhoon is opgenomen in het boek ‘Vervelend dat ik stotter, maar niets te vertellen hebben is nog vervelender’, Bekende en minder bekende stotteraars over stotteren: interviews en portretten.

Bekijk de aflevering van DWDD met Typhoon terug

Advertenties